Placuszki szpinakowe z wędzonym łososiem i jogurtem

Składniki:

  • 1 jajko (55g)
  • 1 mała garść świeżego szpinaku (20g)
  • 1/4 szklanki mleka 3,2% (60ml)
  • 8 łyżek mąki owsianej (80g)
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)

Dodatki: 

Łosoś wędzony, jogurt naturalny, koperek. Opcjonalnie sok z cytryny do skropienia placuszków. 

Wykonanie:

  1. Jajko, szpinak i mleko zblenduj na gładką masę. 
  2. Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Masa ma być dosyć gęsta. 
  3. Na porządnie rozgrzanej i suchej patelni zarumień placuszki z obu stron. 
  4. Podaj z jogurtem, wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem. Opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.

Z jednej porcji wychodzi ok. 8 placuszków. 

Wartości odżywcze (bez dodatków):

Energia 448kcal
Białko 20,9g
Tłuszcz 15,1g
Węglowodany 54,9g
Błonnik 5,9g

 

Udostęnij :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na newsletter

10 najczęstszych błędów w odchudzaniu

Pobierz darmowy E-book zapisując się na newsletter i wyeliminuj błędy w odchudzaniu