Składniki:
- 1 jajko (55g)
- 1 mała garść świeżego szpinaku (20g)
- 1/4 szklanki mleka 3,2% (60ml)
- 8 łyżek mąki owsianej (80g)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
Dodatki:
Łosoś wędzony, jogurt naturalny, koperek. Opcjonalnie sok z cytryny do skropienia placuszków.
Wykonanie:
- Jajko, szpinak i mleko zblenduj na gładką masę.
- Dodaj mąkę, proszek do pieczenia i wymieszaj. Masa ma być dosyć gęsta.
- Na porządnie rozgrzanej i suchej patelni zarumień placuszki z obu stron.
- Podaj z jogurtem, wędzonym łososiem i posiekanym koperkiem. Opcjonalnie skrop sokiem z cytryny.
Z jednej porcji wychodzi ok. 8 placuszków.
Wartości odżywcze (bez dodatków):
Energia 448kcal
Białko 20,9g
Tłuszcz 15,1g
Węglowodany 54,9g
Błonnik 5,9g