Placuszki marchewkowe

Składniki:

  • 1 jajko (55g)
  • 1 małe jabłko (190g)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego (25g)
  • 1 mała marchewka (45g)
  • 2 łyżki mąki pszennej typ 1850 (30g)
  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5g)
  • 2 łyżeczki ksylitolu lub innego słodzika (14g)
  • 0,5 łyżeczki sody oczyszczonej (2g)
  • kilka orzechów włoskich (10g)
  • szczypta cynamonu
Wykonanie:
  1. Do miski wrzuć jajko, słodzik, mąkę, sodę, jogurt, cynamon i miksuj na gładką masę. 
  2. Marchew obierz ze skórki, zetrzyj na tarce o średniej wielkości oczkach, dodaj do masy i wymieszaj.
  3. Gotową masę odstaw na 2-3 min.
  4. Patelnię natłuść oliwą i porządnie rozgrzej. 
  5. Placuszki wielkości jednej czubatej łyżki zarumień na patelni z obu stron, na średniej mocy palnika. 
  6. W międzyczasie jabłko pokrój w kostkę  i podduś na odrobinie wody. Możesz dodać szczyptę cynamonu.
  7. Placuszki podaj z duszonym jabłkiem i posiekanymi orzechami.

Wartości odżywcze:

Energia 410 kcal
Białko 14,0g
Tłuszcz 18,2g
Węglowodany 44,4g
Błonnik 8,4g

Udostęnij :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na newsletter

10 najczęstszych błędów w odchudzaniu

Pobierz darmowy E-book zapisując się na newsletter i wyeliminuj błędy w odchudzaniu