Składniki:
- 1 jajko (55g)
- Twaróg chudy (200g)
- 1 czubata łyżka budyniu w proszku bez cukru (10g)
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (75g) lub mleko
- 1 łyżka wiórek kokosowych (6g)
- 0,5 brzoskwini (40g)
- 2 łyżki słodzika (14g)
- Szczypta soli
- 0,5 łyżeczki proszku do pieczenia (2g)
Wykonanie:
- Białko oddziel od żółtka.
- Żółtko zblenduj z twarogiem, proszkiem budyniowym, słodzikiem, proszkiem do pieczenia i jogurtem naturalnym.
- Gdy masa stanie się gładka odstaw ją na bok.
- Brzoskwinię obierz ze skórki i pokrój w małą kostkę.
- Do białka dodaj sól i miksuj na sztywną pianę.
- Do masy twarogowej dodaj brzoskwinię i wymieszaj.
- Następnie stopniowo dodawaj ubite białko.
- Do pojemniczka przełóż masę i posyp wiórkami kokosowymi.
- Piecz w piekarniku przez ok. 30- 40 min. w 160 stopniach.
Wartości odżywcze:
Energia 482 kcal
Białko 60,4g
Tłuszcz 12g
Węglowodany 36g
Błonnik 1,4g
Sernik najlepiej smakuje na ciepło!