Panna cotta w wersji fit

Składniki:

  • 1 mały jogurt naturalny (150g)
  • 1 łyżeczka nasion chia (5g)
  • 1 płaska łyżeczka żelatyny (4g)
  • 1 łyżeczka ksylitolu lub innego słodzidła (7g)
  • 4 łyżki wody

Wykonanie:

  1. Jogurt wymieszaj z chia i odstaw na godzinę do lodówki, żeby zgęstniał.
  2. Żelatynę dokładnie wymieszaj z 2 łyżkami letniej wody, a następnie dodaj 2 łyżki gorącej wody i dokładnie rozpuść na gładką masę. 
  3. Przestudzoną żelatynę połącz z jogurtem, przelej do małej miseczki i odstaw do lodówki na ok. 2 godziny, dopóki nie zgęstnieje. 
  4. Do większej miseczki wlej ciepłą, ale nie gorącą wodę i na chwilkę zamocz w niej spód miseczki z panna cottą ( łatwiej przełożysz jej zawartość na talerzyk).
  5. Zawartość miseczki przełóż na talerzyk i odstaw ponownie do lodówki.
  6. W międzyczasie połowę truskawek miksuj ze słodzikiem na gładki mus. 
  7. Panna cottę wyciągnij z lodówki, polej musem i udekoruj resztą truskawek. 

Wartości odżywcze:

Energia 172kcal
Białko 11,4g
Tłuszcz 4,6g
Węglowodany 22,3g
Błonnik 3,2g

 

 

Udostęnij :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na newsletter

10 najczęstszych błędów w odchudzaniu

Pobierz darmowy E-book zapisując się na newsletter i wyeliminuj błędy w odchudzaniu