Składniki:
- 1 łyżeczka oliwy z oliwek (5ml)
- 5 łyżek płatków owsianych (50g)
- 3 łyżki mixu ulubionych posiekanych orzechów i/lub pestek (30g)
- 1 płaska łyżka miodu lub innego płynnego słodzidła (20g)
- cynamon
Wykonanie:
- Płatki owsiane, orzechy i pestki lekko posiekaj.
- Na patelni rozgrzej oliwę i wrzuć posiekane składniki.
- Zawartość patelni zarumień na średniej mocy palnika, cały czas mieszając. Granola ma się równomiernie zarumienić i nie przypalić.
- Patelnię ściągnij z palnika, dodaj miód, cynamon i szybko wymieszaj.
Wartości odżywcze:
Energia 463kcal
Białko 12,0g
Tłuszcz 21,7g
Węglowodany 56,7g
Błonnik 4,5g
Granola szybko twardnieje, dlatego po chwili podaj ją np. z mlekiem lub jogurtem.