Cytrynowy dorsz z frytkami i surówką z kiszonej kapusty

Składniki:

  • 3 średniej wielkości ziemniaki (240g)
  • 1  kawałek fileta z dorsza (150g)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek (10ml)
  • 1 szklanka kapusty kiszonej (150g)
  • kawałek cebuli (15g)
  • 1 plaster cytryny (10g)
  • 1 łyżeczka soku z cytryny (3g)
  • odrobina kopru
  • sól, pierz ziołowy i papryka słodka w proszku

Wykonanie:

  1. Ziemniaki obierz, pokrój w paski i przełóż do miski. Polej olejem, dopraw solą i wymieszaj. 
  2. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 180 °C  z funkcją termoobiegu na ok. 35-45 min. W połowie pieczenia frytki delikatnie obróć na drugą stronę. 
  3. Rybę dopraw do smaku solę i skrop sokiem z cytryny.
  4. Na wierzch ryby połóż plaster cytryny, kawałek kopru i wstaw do piekarnika, gdy będziesz przewracać rybę na drugą stronę.
  5. W międzyczasie kapustę pokrój na mniejsze kawałki, dodaj drobno posiekaną cebulę, oliwę, pieprz ziołowy i wymieszaj. 
  6. Podaj wszystko razem. 

Wartości odżywcze:

Energia 424kcal
Białko 33,1g
Tłuszcz 11,7g
Węglowodany 43,1g
Błonnik 7,1g

Udostęnij :

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *

Zapisz się na newsletter

10 najczęstszych błędów w odchudzaniu

Pobierz darmowy E-book zapisując się na newsletter i wyeliminuj błędy w odchudzaniu