Szacuje się, że Polacy spożywają 2-3 RAZY WIĘCEJ SOLI niż zaleca WHO (Światowa Organizacja Zdrowia). Dzienne spożycie soli nie powinno przekroczyć 5g dziennie co odpowiada jednej łyżeczce do herbaty. Warto zaznaczyć, że 5g tyczy się soli dodawanej do potraw podczas ich przyrządzania jak również gotowych produktów/potraw ze sklepu.
Nadmierna konsumpcja soli może prowadzić do licznych chorób układu sercowo-naczyniowego (np. nadciśnienie tętnicze, miażdżyca, udar), osteoporozy, kamicy nerkowej czy nowotworów, które stają się plagą naszych czasów.
Jak więc ograniczyć nadmiar soli w diecie?
- Wybieraj produkty niskoprzetworzone
- Unikaj gotowych mieszanek przypraw
- Zastępuj sól ziołami
- Dokładnie płucz produkty konserwowe
- Stopniowo zmniejszaj ilość używanej soli
- Zwróć uwagę na etykiety produktów. Im niżej w składzie produktu znajduje się sól tym mniej jej użyto.